Het Melinda project

Hoe vaak komt prediabetes na de zwangerschap voor en wat zijn de risico’s die hieraan verbonden zijn? Hoe kunnen we progressie naar diabetes voorkomen?

Het Melinda project is een academische, multicentrische studie rond de promotie van een gezonde levensstijl bij vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes. Dit project wordt gecoördineerd door UZ Leuven met Dr. Katrien Benhalima als hoofdonderzoeker en is een samenwerking met 7 verschillende centra: UZ Leuven, OLV Aalst, UZA, AZ Groeninge Kortrijk, GZA Antwerp, AZ Klina Brasschaat en Imelda Bonheiden.

Uit studies blijkt dat vrouwen waarbij prediabetes wordt vastgesteld tijdens de postpartum orale glucose tolerantie test (OGTT), maar liefst 50% risico hebben om binnen de 5 jaar na hun bevalling type 2 diabetes te ontwikkelen.

Om de risicofactoren voor het ontwikkelen van prediabetes in kaart te brengen en om te onderzoeken of we de progressie naar type 2 diabetes kunnen voorkomen door het invoeren van levensstijlaanpassingen, hebben we meer gegevens nodig.

Het doel van de Melinda studie is om deze gegevens in kaart te brengen en te onderzoeken of een interventie aan de hand van een mobiele app en telefonische coaching een invloed heeft op de levensstijl van vrouwen met een recente voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes.